Vrijwilligers Rijnweek: trots op evenement

Geplaatst op: 23 juni 2018

Door: Eric van der Sluis

Foto: Saskia Zeller

Vrijwilligers Rijnweek: trots op evenement

De 21e editie van de Rijnweek duurt voor de bezoekers van 30 juni tot en met 7 juli, maar voor de vrijwilligers van het evenement begint het veel eerder. De opbouw van het festival begint ruim voor de feestweek en na afloop is het gezamenlijk opruimen.

Gelton van den Heuvel en Jordi Yvel zijn beiden al jaren vrijwilliger bij het grootste gratis evenement van Midden-Nederland. Samen met nog 30 anderen werken zij 10 dagen lang 12 uur per dag voor aanvang van het festival aan de opbouw en vanaf de zondagochtend na het festival is het nog drie dagen non-stop werken aan de afbouw. Beiden zijn allround inzetbaar, van sleep- tot trekwerk, en gespecialiseerd in alles wat met motoren te maken heeft, van heftrucks tot generatoren.

Trots

De motivatie voor vrijwilliger bij de Rijnweek is bij beiden duidelijk: trots. “Nergens in Nederland wordt op zo’n professioneel niveau met een team van enkel vrijwilligers zo’n groot festival neergezet,” vertelt Gelton die al 10 jaar vrijwilliger is. Jordi die 8 jaar vrijwilliger is, voegt er aan toe: “De professionaliteit is enorm en wordt jaarlijks sterker. Het is echt een militaire operatie van topniveau.” Die trots is extra zichtbaar als de opbouw volbracht is en alle 32 vrijwilligers stralend naar de optredens kijken en zien hoe de tienduizenden bezoekers genieten.

RijnDip

De meest aardige herinnering van de heren is de zogenaamde RijnDip. “Jaren geleden was het tijdens de opbouw meer dan 30 graden,” vertelt Gelton. “Om de paar uur scheurden we dan in onze golfkar naar de Rijn en sprongen snel in het water, om daarna weer door te gaan. Het bestuur dacht dat we met een RijnDip tegen een depressie aan zaten dus werd er extra eten en drinken gebracht om het moraal op te vijzelen. Mocht er dus zelfs een hittegolf komen tijdens de Rijnweek, dan vinden wij dat niet erg.”

 

© Copyright 2022 - Stichting Rijnweek Rhenen

Website ontwikkeld door: Youngwise | Hosted by: i4PROJECTS 'Gewoon ICT zonder kapsones'