Uren feest op Hollandse avond

Geplaatst op: 7 juli 2018

Door: Jesse Schmitz

Foto: Saskia Zeller

De Hollandse avond is gisteren bezocht door duizenden liefhebbers van Nederlandstalige muziek. Van begin tot eind werd er feest gevierd in de Veerwei op een avond vol hoogtepunten, zowel voor publiek als de artiesten. 

De vrijdagavond van de Rijnweek staat al jaren bekend als de Hollandse avond. Met artiesten als Henk Dissel, Martijn Fischer, de Havenzangers en het Feestteam stond er een perfecte line up. Al voor 19.00 uur stonden er fans van zanger Thomas voor het podium, maar die moesten nog even wachten voor hij optrad. Het publiek werd namelijk opgewarmd door dj Erik Ott. 

Het was Mark Fledderman die als eerste optrad, waarna het de beurt was aan Henk Dissel, die altijd een aantal vaste fans heeft die naar zijn optredens in Rhenen komen. Hij had namelijk al vaker op het podium van de Rijnweek gestaan en ook nu maakte hij er al vroeg een feest van. 

Zanger Thomas 

Met het optreden van zanger Thomas kreeg de Hollandse avond haar eerste hoogtepunt voor publiek én artiest. Vorig jaar trad Thomas voor het eerst op tijdens Rijnpop, het festival voor mensen met een verstandelijke beperking van de Rijnweek en samenwerking met Zideris. Thomas is zelf bewoner van Zideris Mijdrecht en afgelopen dinsdag zou hij voor de tweede keer op dit festival optreden, maar vanwege het extreem warme weer, werd Rijnpop helaas afgelast. Gelukkig mocht hij daardoor nu op de Hollandse avond optreden en daar genoot ook het publiek van, aangezien er een aantal bezoekers speciaal voor Thomas waren gekomen, los van zijn familie. 

“Ik had vanochtend wel wat zenuwen, maar nu dacht ik, ik ga het gewoon doen,” vertelde een enthousisaste Thomas na afloop van zijn optreden. De zenuwen leken ook geheel verdwenen tijdens zijn hele optreden, want hij zong alsof hij al jaren ervaring had. “Het ging echt heel goed en iedereen deed mee. Ik was maandagochtend wel verdrietig toen ik hoorde dat Rijnpop niet door ging, maar die middag hoorde ik dat ik op mocht treden op de Hollandse avond. Dat vond ik helemaal vet. Volgend jaar sta ik sowieso weer op Rijnpop, misschien ook wel op de Slotavond,” lachte Thomas backstage waar zijn hele familie hem kwam feliciteren.  

De Havenzangers traden op na Thomas en Thomas zong het laatste nummer van hun optreden zelfs mee. Zo werd ”s Nachts na Tweeën’ geen duet maar een zangtrio, waarbij de polonaise door de Veerwei ging. Na de Havenzangers was het Vinzzent die optrad. Voor de derde keer hoorde het publiek deze avond het nummer ‘Take me Home, Country Roads’, maar deze keer werd de artiest bijgestaan door twee kindjes uit het publiek. Het hele publiek, Vinzzent en de twee kinderen sprongen op en neer tijdens het refrein. Na de Havenzangers ging het tempo weer wat naar beneden met Wesly Bronkhorst. Het publiek kon even tot rust komen met zijn smartlappen. 

Feestteam doet naam eer aan 

De rode handen verschenen vervolgens op het podium en vaste Rijnweekbezoekers weten dan wie er gaan optreden: het Feestteam. Het duo dat al jaren bekend is met de Rijnweek, zelfs nog heel vroeger als bezoeker, maar vooral tegenwoordig bij het publiek dat weet dat zij hun naam eer aan doen. Het werd inderdaad groot feest met het Feestteam. Het regende meters bier bij het bekende nummer ‘Het Dondert & het Bliksemt’ en veel t-shirts en zelfs her en der een bh zwaaiden door het publiek bij ‘Shirt Uit En Zwaaien’. 

 Na afloop spraken Stan en Frank van het Feestteam vol lof over de Rijnweek. “We kennen het hier goed. Het is hier altijd heel bijzonder met een geweldig publiek, ook vanavond weer. Wij staan hier echt voor hun. Zij maken de sfeer, wij zijn hier de dirigent.” 

Het laatste optreden was Martijn Fischer, die de Rijnweek deed sidderen alsof André Hazes weer voor even op aarde en op het festivalterrein in de Veerwei was teruggekeerd. De Hollandse avond ging zo de geschiedenisboeken van de Rijnweek in als een van de meest succesvolle avond. 

 

 

© Copyright 2022 - Stichting Rijnweek Rhenen

Website ontwikkeld door: Youngwise | Hosted by: i4PROJECTS 'Gewoon ICT zonder kapsones'