Toon Greebe eerste kampioen Open Rijnweek 

Geplaatst op: 4 juli 2018

Door: Jesse Schmitz

Foto: Saskia Zeller

Toon Greebe is gisteravond de winnaar geworden tijdens de eerste dartwedstrijd tijdens de Rijnweek, de Open Rijnweek 2018. In de finale versloeg hij Daniel Budding met 5-3 in legs. 

Voor het eerst in de geschiedenis kende het festival gisteren een echte dartwedstrijd. 42 deelnemers streden op 12 banen om de prestigieuze titel in het gastenpaviljoen in de Veerwei in Rhenen. In poules van 3 of 4 gingen de nummers 1 en 2 naar de knockoutfase. De verliezers gingen naar de verliezersronde, waar ook een winnaar uit kwam. 

De finale 

In de finale van een best of 9 legs stonden Toon Greebe en Daniel Budding tegenover elkaar. Greebe kwam op een 2-0 voorsprong maar Budding kwam terug tot 2-2. De vijfde leg won Greebe dankzij een 180-er, maar wederom kwam Budding gelijk tot 3-3. Greebe ging een tandje bijzetten en bewees vanaf dat moment dat hij de terechte winnaar werd. In de 7e leg finisht Greebe door 140 uit te gooien. In de 8e leg gooide hij bijna 170 uit, maar hij miste de bull. Hij kreeg een herkansing, gooide direct uit en mag zich dus een jaar lang kampioen Open Rijnweek noemen.   

“Het is altijd apart en leuk om een nieuw toernooi te winnen,” vertelt Toon Greebe uit Den Bosch na afloop. Het verhaal van hem is bijzonder. In 2007 en 2009 speelde hij nog op het WK Darts. Een half jaar geleden verloor hij zijn voet na een amputatie vanwege een ontsteking. Een lange periode van revalideren volgde, maar hij is overduidelijk terug aan het komen. “Ik heb zo’n toernooi nog nooit gewonnen. Ik had een behoorlijk zware loting, maa het ging redelijk goed. Het is hier ook supergezellig. Volgend jaar kom ik zeker terug.” 

Enige vrouw 

Van de 42 deelnemers was er slechts 1 vrouw. “Ik doe het voor mijn plezier,” vertelt Bets van Zetten, die ook de poulefase doorkwam maar in de winnaarsronde gelijk tegenover de uiteindelijke winnaar Toon Greebe stond. “Het ging wel lekker, er zat veel spanning in en het is hartstikke leuk. Dit evenement is goed georganiseerd, zeker voor herhaling vatbaar dus ik hoop volgend jaar weer.” 

De organisatie van Open Rijnweek hoopt volgend jaar met een verdubbeling van het aantal deelnemers te komen met hopelijk ook meer vrouwen. Dat er meer vrouwen zullen zijn, is al zeker want ook al verdwijnen ze elders, bij de Open Rijnweek komen volgend jaar ook echte walk-on-girls. 

Uitslagen 

1e plek: Toon Greebe 

2e plek: Daniel Budding 

3e/4e plek: Jordy van Bekkum & Owen Roelofs 

Winnaar verliezersronde: Marwin van Meel 

Hoogste finish: Ronald Balfoort met 160 

 

 

 

 

© Copyright 2022 - Stichting Rijnweek Rhenen

Website ontwikkeld door: Youngwise | Hosted by: i4PROJECTS 'Gewoon ICT zonder kapsones'