‘Rijnweek wordt tegengewerkt door Gemeente Rhenen’

Geplaatst op: 28 juni 2016

Door: Ted Walker

Foto: Ted Walker

De organisatie van de Rijnweek in Rhenen heeft het even helemaal gehad met de gemeente Rhenen. Reden daartoe is volgens de organisatie een stroeve samenwerking. ,,We zouden naast elkaar moeten staan en met z’n allen de Rijnweek moeten maken. Maar in plaats daarvan lijkt het er eerder op dat wij als organisatie worden tegengewerkt”, vertellen geëmotioneerde bestuursleden van de Stichting Rijnweek.

Artikel en foto door: Ted Walker. Bron: Veenendaalse Krant

De stichting Rijnweek heeft vorige week de vergunning voor de feestweek ontvangen. Daarin wordt aangegeven dat twee evenementen geen doorgang kunnen vinden. Voor die evenementen, een Tiroler avond en een Foodtruck festival, is wel alles georganiseerd. ,,Dit is wederom een zware tegenvaller voor de Rijnweek. De artiesten zijn geboekt, de flyers zijn gedrukt, alles is geregeld. Nu kunnen wij gaan vertellen dat deze evenementen niet doorgaan. En daarbij is het nog de vraag wat dit financieel voor gevolgen heeft. Ook voor de meer dan vijftig vrijwilligers die zich maandenlang belangeloos inzetten om deze week voor de gemeenschap in Rhenen te organiseren is dit een harde klap.”

NIET MEER TE DOEN ,,We zijn het even helemaal zat”, vervolgt één van de andere bestuursleden. ,,Het is bijna niet meer te doen om een festival als de Rijnweek te organiseren. Als de gemeente dan ook nog laat weten dat twee evenementen binnen deze week niet mogen plaatsvinden, wordt het wel heel lastig.”

De Tilorer avond zou een besloten avond worden waarbij alleen mensen met een kaartje naar binnen zouden kunnen. Tijdens het foodtruckfestival zouden vijftien foodtrucks op het festivalterrein staan om daar de lekkerste hapjes en drankjes te presenteren.

ZONDE VAN DE TIJD ,,We zijn maandagmiddag bij de gemeente geweest om te kijken of we er nog uit zouden kunnen komen. Maar dat was zonde van de tijd. Ze willen gewoon niet. En even voor de duidelijkheid: dit is niet de eerste keer. De Rijnweek wordt steeds verder uitgekleed. Het lijkt er op dat we dit niet tegen kunnen houden. Wij voelen het als vechten tegen de bierkaai en zijn een beetje moe gestreden.”

De laatste jaren werd er door de gemeente Rhenen onder andere al geen vergunning meer afgegeven voor het varen met luchtballonnen, voor helikoptervluchten, vlootrace op de Rijn en het vuurwerk.

De organisatie is nu aan het bekijken hoe men het wegvallen van de twee evenementen moet oplossen. Het ontstane gat in het programma kan nu niet meer worden opgevuld, artiesten moeten afgezegd worden en mensen moeten hun geld terugkrijgen. ,,Buiten dat dit een behoorlijke tik is voor het evenement voelen wij ons niet helemaal serieus genomen en voor gek gezet. En dat is iets wat maar eens naar buiten moet.”

TE LAAT AANGEVRAAGD Woordvoerster Eveline Henneke van de gemeente Rhenen: ,, Wij hebben in april gesproken met de organisatie van de Rijnweek. Dat was al later dan de bedoeling was. Er is toen geen sprake geweest van een Tiroler avond. De aanvraag die vervolgens gedaan is kwam te laat binnen. Gevolg daarvan is dat wij niet voldoende tijd hebben gehad om dit evenement te beoordelen. Daardoor hebben we nu niet voldoende capaciteit om de openbare orde en veiligheid te kunnen garanderen.”

Volgens Henneke heeft de organisatie het evenement met de foodtrucks zelf gecancelled.  ,,Wij hadden onder andere tekeningen nodig om aan de Veiligheidsregio voor te leggen. Die tekeningen kon men niet op tijd klaar hebben. Toen heeft de organisatie zelf het evenement afgeblazen.”

HEEL VERVELEND Henneke zegt het heel vervelend te vinden dat de organisatie van de Rijnweek tegenwerking ervaart. ,, We proberen er met z’n allen iets van te maken en herkennen ons niet in de kritiek.”

NOTULEN Als reactie op de verklaring van de gemeente Rhenen laat de organisatie weten zich niet te kunnen vinden in haar verhaal. ,, Wij zijn in het bezit van notulen waarin staat dat we in april de Tiroler avond hebben besproken. En de foodtrucks gaan niet door omdat we per whatsapp bericht  te horen hebben gekregen dat er geen vergunning voor verleend zou worden. De reactie van de gemeente Rhenen verbaast ons overigens niets.”

© Copyright 2022 - Stichting Rijnweek Rhenen

Website ontwikkeld door: Youngwise | Hosted by: i4PROJECTS 'Gewoon ICT zonder kapsones'