Rijnweek vanuit een ander perspectief: Beveiliging, horeca, EHBO en de dames van de toiletten

Geplaatst op: 9 juli 2011

Door: Rijnweek

Foto: Saskia Zeller

Artiesten zorgen voor geweldige optredens tijdens de Rijnweek. Organisatoren en sponsoren zorgen dat het festival mogelijk wordt gemaakt. Maar ook beveiligers, horecapersoneel, EHBO-ers en de dames bij de toiletten staan voor de bezoekers klaar.

De beveiliging is een van de belangrijkste onderdelen op festivals tegenwoordig. Zij staan en lopen met een behoorlijk aantal mensen op alle belangrijke posten op het festivalterrein van de Rijnweek. Een van deze posten is natuurlijk de poort tussen de Veerwei en backstage. Vrijwel de gehele Rijnweek wordt deze bemand door Dick de Lijster.

De Lijster werkt al 13 jaar in de beveiliging, waarvan vier jaar met ‘de papieren’, zoals hij zelf zegt. Tijdens de Rijnweek staat hij bij de backstage poort en controleert of mensen die backstage willen komen dat wel mogen. “Op donderdag was het ook hier onwijs druk,” vertelt De Lijster. “Maar verder is het wel relaxt. Zonder backstage kaart of blauw bandje kom je er gewoon niet in. Ik ben voor de eerste keer op de Rijnweek. Het is goed georganiseerd.”

Achter het festivalterrein loopt hondenbegeleider J.W. Alberts met zijn herdershond Chuck. Samen met een tweede hondenbegeleider houden zij toezicht bij de veiligheidszone. “Wij werken hier achter de schermen en controleren of mensen bijvoorbeeld niet over de schermen proberen te klimmen en we zorgen dat het vrij wordt gehouden voor de brandweer.” Problemen hebben zij de hele week niet gehad. Alberts: “Het is hier uitermate goed geregeld. Ook complimenten voor het uitmuntende portoverkeer.”

Rustig voor EHBO

Ook Linda van Viegen en Saskia van de Kolk hebben het als EHBO-ers op de Rijnweek rustig gehad. Iemand die zich niet goed voelde, een insectenbeet en een allergische reactie van iemand die in de Rijn had gelopen, daarmee heb je het wel gehad. “Complimenten overigens ook aan de security,” meldt Linda. “Daardoor zijn er bijvoorbeeld totaal geen comazuipers.”

Voor Saskia is het de eerste keer dat ze als EHBO-er aanwezig is op de Rijnweek. Voor Linda is het al jaren bekend terrein. “Ik kijk er elke keer naar uit en hou er rekening mee met mijn vakantieverlof. De Ouderenmiddag was het hoogtepunt. Het is jammer dat het nu minder druk is.”

Ook de toiletdames Bets van Zetten en Ria van de Werken merken dat. “Er zijn minder bezoekers, dus is het rustig bij de wc’s,” vertelt Bets. Ze vinden het wel een beetje jammer dat de wc’s zo ver weg staan van het podium. Zij horen dat ook van de bezoekers. “Maar het is wel fijn dat er bij ons vanaf 22.00 uur beveiliging staat.”

Plezier bij horecapersoneel

Bij de biertent tapt Janine van Schaijk ondertussen een biertje voor een bezoeker. Ze maakt zo lang als de Rijnweek al bestaat deel uit van het horecapersoneel. “Het is een heel gezellig team. Je ontmoet en spreekt in de horeca natuurlijk veel mensen. Ook voor ons is het een feestje.” Maar de bezoekers worden ook in de gaten gehouden. “Op donderdag zagen we een 16-jarige jongen bier halen voor zijn jongere vrienden. Dan zorgen we er voor dat de beveiliging er gelijk bij komt.”

Ook Arie Meerveld hoort bij de horecacrew, maar staat in het sponsorpaviljoen achter de tap. Het is voor hem de zesde Rijnweek, maar hij heeft al 35 jaar ervaring als barkeeper. “Ik verlang hier elke keer weer naar. De omgang met de mensen is hier leuk, je ziet dat ze tevreden zijn. De Rijnweek is een heel mooi evenement, omdat er aan iedereen gedacht wordt, bijvoorbeeld ook de ouderen en gehandicapten. Ik hoop dat ik hier nog jaren bij de Rijnweek mag werken.”

 

 

© Copyright 2022 - Stichting Rijnweek Rhenen

Website ontwikkeld door: Youngwise | Hosted by: i4PROJECTS 'Gewoon ICT zonder kapsones'