Rijnweek en Zideris slaan handen ineen met Rijnpop

Geplaatst op: 17 februari 2017

Door: Annelisa van Beek - Veenendaalse Krant

Foto: Annelisa van Beek

RHENEN De Rijnweek viert deze zomer zijn twintigste verjaardag en dit is een extra reden voor een knallend feest waar iedereen zich welkom voelt. Om dat te benadrukken slaat de Rijnweek de handen ineen met Zideris, de zorginstelling uit Rhenen voor mensen met een verstandelijke beperking. Want het Rijnpop festival biedt dit jaar voor het eerst plaats aan 10.000 bezoekers.

De persconferentie bij Zideris in Rhenen wordt op een bijzondere manier geopend. Zanger Thomas Oudshoorn start met Hollandse hits zoals ‘even aan mijn moeder vragen’ en ’tulpen uit Amsterdam’. Al snel zingt de hele zaal met hem mee. En er is nog een extra verrassing voor de zanger: hij is een van de artiesten die komt optreden op Rijnpop. Na zijn korte maar energieke optreden vertelt Thomas dat hij nu al uitkijkt naar 4 juli, de dag waarop Rijnpop plaatsvindt. ,,Ik kan echt niet wachten. Ik vind het helemaal geweldig dat ik mag optreden!”

UNIEK Henk Knoppert, of Mister Rijnweek zoals hij ook wel wordt genoemd, neemt vervolgens het woord en vertelt wat over de geschiedenis van de Rijnweek. ,,In ’87 gingen we al van start met de Cuneraweek, de voorloper van de Rijnweek. Toen was er ook al een middag voor mensen met een beperking en zaten we al tot de nok toe vol. Maar de allereerste échte editie van de Rijnweek vond plaats in 1997. En dit heeft ontzettend veel moois gebracht. Door omstandigheden hebben we de afgelopen jaren helaas geen Rijnpop kunnen organiseren. Maar dit jaar gaan we deze traditie in ere herstellen. En dus organiseren we samen met Zideris de grootste Rijnpop ooit. We bieden ruimte voor 10.000 bezoekers. En toegang is zoals altijd gratis. Daarnaast regelen we als organisatie ook het vervoer.”

MEEDRAAIEN De directeur van Zideris, Joost Meijs, sluit zich aan bij Knoppert. ,,Zideris heeft zijn roots in Rhenen liggen. En we gingen vervolgens nadenken over waar wij en de Rijnweek elkaar kunnen helpen en versterken. Ons gezamenlijke doel is om de bezoekers een fantastische dag te bezorgen. En als je daaraan mee mag werken is dat helemaal geweldig. Het is belangrijk dat mensen met een beperking volwaardig kunnen meedraaien in onze maatschappij. Niet alleen op het gebied van wonen en werken, maar ook binnen de vrijetijdsbesteding. En als bezoekers van buiten Rhenen komen is het ook de kans om de stad te ontdekken.”

MUZIEK VERBINDT Volgens Maarten van Steenbergen is het nog een verrassing welke artiesten er naast Thomas zullen optreden. ,,Dat blijft nog even geheim.” Wel kan hij vertellen dat de grootste Nederlandse artiesten langskomen. ,,Ik weet dat veel cliënten van Zideris en van andere instellingen vaak al weken uitkijken naar dit festival. Daarnaast speelt muziek vaak een grote rol in hun leven. Muziek verbindt mensen. En ook wij kunnen niet wachten totdat het 4 juli is en we alle bezoekers kunnen verwelkomen.”

© Copyright 2022 - Stichting Rijnweek Rhenen

Website ontwikkeld door: Youngwise | Hosted by: i4PROJECTS 'Gewoon ICT zonder kapsones'