Rijnweek brengt zeepkistenrace terug in Rhenen

Geplaatst op: 10 mei 2012

Door: Rijnweek

Foto: Saskia Zeller

Voor het eerste in de vijftienjarige historie van de Rijnweek wordt er een zeepkistenrace gehouden. Daarmee komt dit evenement dat geschiedenis heeft in Rhenen terug naar de Grebbestad. Organisator van de zeepkistenrace, Organisatiebureau Sport Totaal uit Veenendaal, heeft jarenlange ervaring met dit evenement en is ook verantwoordelijk geweest voor de bekende zeepkistenrace van Veenendaal van de afgelopen twee jaar.

Rijnweek 2012 wordt gehouden van 30 juni t/m 7 juli en mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor Aannemingsbedrijf P. Looijen en Zn. B.V. De zeepkistenrace is het nieuwste onderdeel van de feestweek en past bij Rhenen. Op internet is een filmpje te vinden uit 1950 van de eerste officiële en grote zeepkistenrace die in Nederland werd gehouden, toen nog in Rhenen op de Thijmse Hught, waar nu de Thijmse Berg ligt. Op zaterdagmiddag 7 juli 2012 wordt deze tijdens de Rijnweek echter gehouden op de Veerweg in Rhenen.

Teamgebeuren

Volgens Ruud Burgers, eigenaar van Sport Totaal, is een zeepkistenrace een speciaal evenement, ook vooraf tijdens de bouw. “Het bouwen aan een zeepkist is echt een teamgebeuren met rijders, bijrijders en natuurlijk de bouwers. Vaak werken ook papa’s samen met hun kinderen. Dan op de dag van de race is het spannend of de kar wel heelhuids de finishlijn haalt. En voor alle toeschouwers is het natuurlijk een groot spektakel.”

Sport Totaal was vorig jaar en het jaar daarvoor verantwoordelijk voor de bekende zeepkistenrace en -baan in Veenendaal tijdens Koninginnedag. Het Veenendaalse organisatiebureau bestaat al 15 jaar en organiseert allerlei sportieve activiteiten. Sport Totaal verzorgt landelijk sportieve evenementen, sportieve dagjes uit, fiets-, step- en solexverhuur en attractieverhuur. Burgers: “Wij bieden een totaalpakket aan en ontzorgen daarmee de klant. Certificering zodat alles op een goede en veilige manier gebeurt voor ons en voor de klant, is daardoor belangrijk.”

Veiligheid

De veiligheid is ook belangrijk tijdens de zeepkistenrace. “Vooraf vindt er een keuring plaats, zodat de wagens zeker veilig zijn,” vertelt Burgers. “Als er wat mis mee is, kunnen bouwers er ter plekke nog even aan sleutelen. En voor de veiligheid draagt natuurlijk iedere coureur een helm.”

Volgens Burgers gaat een zeepkistenrace naast het plezier voor coureurs en publiek wat betreft de karren om snelheid en originaliteit. “Er zijn natuurlijk prijzen voor de snelste tijd, maar ook de mooiste of origineelste zeepkist zal in de prijzen vallen.”

Tevreden samenwerking

Via de website van de Rijnweek kunnen mensen zich voor de zeepkistenrace opgeven. De organisatie van de Rijnweek en Sport Totaal zijn tevreden dat ze met deze samenwerking de zeepkistenrace terug naar Rhenen brengen. Na afloop van de race verzorgt het organisatiebureau ook ‘Golfen over de Rijn’ voor bedrijven op zaterdag 7 juli 2012.

Burgers: “De Rijnweek heeft een goede naam opgebouwd en iedereen heeft er wat mee. Ik denk dat de zeepkistenrace hier heel goed bij past. Er zal een geweldige sfeer hangen en het wordt zeker een gezellige en leuke dag voor iedereen.”

 

Voor opgave, kijk op www.rijnweek.nl/zeepkistenrace/

© Copyright 2022 - Stichting Rijnweek Rhenen

Website ontwikkeld door: Youngwise | Hosted by: i4PROJECTS 'Gewoon ICT zonder kapsones'