Ribbootvaren voor Rijnweekbezoekers

Geplaatst op: 25 juni 2012

Door: Rijnweek

Foto: Saskia Zeller

RHENEN – Op zaterdag 7 juli 2012 kunnen bezoekers van Rijnweek 2012 ervaren hoe het is om in een ribrally raceboot te varen. De organisatie van Offshore Rib Rally 785 meert met een aantal boten speciaal voor het Rhenense festival aan op de Loswal in Rhenen waarna de avontuurlijke bezoeker een vaartocht met hoge snelheid over de Rijn kan ervaren.

Ribrally boten halen een maximale snelheid van 90 tot 95 kilometer per uur waarmee races op het water gehouden worden. ‘Rib’ is eigenlijk een afkorting die staat voor Rigid Inflatable Boat. Ieder jaar houdt de organisatie Off Shore Rib Rally 785, die de boottrip mogelijk maakt voor bezoekers van de Rijnweek, races met de ruim acht meter lange boten. Zo is er jaarlijks rond eind september een race bij Terneuzen en in het buitenland zoals bijvoorbeeld dit jaar op de Bahama’s.

Drie dimensies

Normaal gesproken kunnen teams zich opgeven voor zo’n race. Het is uniek dat het grote publiek dit nu kan ervaren. “Snelheid op water is essentieel anders dan bijvoorbeeld racen in een auto,” vertelt Sijbrand Booij, event manager van Offshore Rib Rally 785. “De beweging in zo’n boot is in drie dimensies, je hebt de beweging van het water, van de boot en de beweging van jezelf. Je moet je dan ook goed vast houden om in de boot te blijven. Daarom moeten passagiers ook minimaal 12 jaar oud zijn. Het blijft tenslotte een racesport.”

Toevoeging aan Rijnweek

Op zaterdag 7 juli 2012 staan vanaf 10.00 uur tot ’s avonds boten klaar aan de Loswal in Rhenen voor iedereen die genoeg durf heeft om het zelf te ervaren. Volgens Booij zijn de ribboten van grote toegevoegde waarde voor de Rijnweek. “We hebben het vorig jaar voor het eerst bij een publieksevenement in Tiel aangeboden en dat beviel goed. Bezoekers ervaren de beleving van een echte race op het water.”

Passagiers kunnen voor 15 euro een kaartje kopen op zaterdag 7 juli. Booij: “Zij beleven dan de gaafste tijd van het weekend. Dit is iets voor mensen die van avontuur houden. Mensen die het alleen al zien vinden het heel gaaf, iedereen die het daadwerkelijk doet, praat er daarna nog heel lang over. Het is een unieke belevenis.”

© Copyright 2022 - Stichting Rijnweek Rhenen

Website ontwikkeld door: Youngwise | Hosted by: i4PROJECTS 'Gewoon ICT zonder kapsones'