Openingsavond Rijnweek 2014 Brabants gezellig met Guus

Geplaatst op: 6 juli 2014

Door: Rijnweek

Foto: Saskia Zeller

RHENEN – De zeventiende editie van de Rijnweek is gisteren spectaculair begonnen. ’s Ochtends reden er een record aantal deelnemers mee met de Motortoertocht, daarna volgde de 112-Spektakeldag met als afsluiting de intocht van brandweerwagens. In de avond de spetterende optredens van Nielson en met name Guus Meeuwis, die de avond beëindigde met een groots concert.

Door Sander van Tongeren

236 deelnemers stonden gistermorgen vroeg klaar op de Veerweg in Rhenen voor de Motortoertocht. De Toertocht is de klassieke start van de Rijnweek, waarbij de motorrijders een mooie tocht rijden die meestal langs wegen voert die normaal niet gereden worden. De tocht ging deze keer door Brabant en iedereen was na afloop weer zeer tevreden over de mooie route en de perfecte organisatie ondanks de regen.

Spektakel bij de hulpdiensten
Ondertussen stond het grasveld bij de Loswal in Rhenen vol met hulpdiensten. De 112 Spektakeldag werd voor het eerst gehouden. Brandweer, ambulance en politie hielden open huis, of beter gezegd open voertuigen, om aan iedereen te laten zien wat zij zoal doen. Onder andere demonstraties als een auto te water of een verkeersongeval waren voor iedereen te zien. Tevens was het mogelijk om te ervaren hoe het is als een huis vol met rook staat door middel van een rookcontainer en ook kleinere ‘ongelukken’ werden uitgelegd. De ambulancediensten waren ook in ruime getale aanwezig.

Colonne brandweervoertuigen
Dit jaar bestaat de brandweer van Rhenen 90 jaar en dit werd gevierd met een lange stoet aan historische en hedendaagse brandweervoertuigen die om 14.00 uur het centrum van Rhenen bereikten. Daar had het publiek zich verzameld om alle voertuigen van dichtbij te aanschouwen en vaak ook te horen omdat de verschillende sirenes karakteristiek zijn voor ieder brandweervoertuig. De voertuigen werden begeleid door diverse muziekkorpsen uit de regio.

Optredens artiesten vervroegd
Vanwege het voetbal op het Wereldkampioenschap in Brazilië is besloten om het programma in de avond te vervroegen. Op deze manier kon iedereen genieten van de optredens van Nielson en Guus Meeuwis. Het publiek had dus nog genoeg tijd om de wedstrijd van het Nederlands Elftal tegen Costa Rica te zien. De avond werd opgewarmd door RADIONL die vanaf 16.00 uur de muziek verzorgde.

‘Hoe’ goed was Nielson weer
Om 18.30 uur trad Nielson op met live band. Vorig jaar was de zanger ook op het Rijnweekpodium te vinden en het was duidelijk dat het publiek dit niet vergeten was. Al vroeg op de avond stond de Veerwei vol met enthousiaste mensen die zijn grote hits ‘Hoe’ en ‘Beauty & The Brains’ luidkeels meezongen. Daarnaast zong Nielson een cover van Guus Meeuwis, ‘Ik Tel Tot 3’, wat een mooie opwarmer was voor het optreden van de echte ‘Guus’.

Officiële start zeventiende Rijnweek
Na Nielson verschenen voorzitter van de Rijnweek Henk Knoppert en twee burgemeesters op het podium. De voormalig burgemeester van Rhenen Joost van Oostrum is kort geleden begonnen als burgemeester in het Achterhoekse Berkelland, maar was voor deze openingsavond nog te vinden in Rhenen. Hij had ‘een klein beetje spijt’ toen hij al de mensen zag. Hans van der Pas, waarnemend burgemeester van Rhenen, voegde hier aan toe dat hij ‘hartstikke trots is op zo’n evenement’. Het drietal opende door een gezamenlijke druk op een knop voor de officiële start van Rijnweek 2014.

Eindelijk weer Guus
Guus Meeuwis heeft de avond afgesloten. Eindelijk was de Brabander weer terug in Rhenen, waar hij 5 jaar geleden zo succesvol was. In 2009 stond het in en rondom de Veerwei vol met mensen, zelfs op de toegangswegen, en ook nu was het publiek uit Rhenen en omstreken gekomen voor de Brabantse zanger.

Een uur lang gaf de zanger met de zachte G een concert met zijn band. Het hele Rijnweekpubliek zong, zwaaide en bewoog mee met de muziek. Geheel in stijl voor het voetbal in de avond waren veel mensen in oranje gekleed. Guus zong onder meer zijn bekendste hits zoals: ‘Het is een nacht’, ‘Brabant’ en ‘Per spoor’. Het optreden werd afgesloten met ‘Het dondert en het bliksemt’, waarop de gehele Veerwei in polonaise de geweldige avond afsloot.

Vervroeging goed besluit organisatie
De volle Veerwei liet zien dat de vervroeging van het programma een goed besluit van de organisatie was. De Rijnweek kon met de Motortoertocht, 112-Spektakeldag, Nielson en vooral Guus Meeuwis daardoor niet beter beginnen. En doordat het Nederlands Elftal later op de avond won van Costa Rica en daarmee door is naar de halve finale, werd de openingsdag van de zeventiende Rijnweek, 5 juli 2014, een dag die nog zeer lang op een positieve manier in ieders herinnering zal blijven.

Bekijk hier de foto’s van de Motortoertocht, de 112 Spektakeldag en de Openingsavond.

© Copyright 2022 - Stichting Rijnweek Rhenen

Website ontwikkeld door: Youngwise | Hosted by: i4PROJECTS 'Gewoon ICT zonder kapsones'