Buren van Rijnweek: “Het wordt weer feest!”

Geplaatst op: 3 juli 2013

Door: Rijnweek

Foto: Saskia Zeller

RHENEN – Piet en Rita de Jong wonen al sinds het begin van de Rijnweek aan de flat uitkijkend over het evenemententerrein en zijn zo de buren van de Rijnweek. Ze kijken er ieder jaar naar uit en houden er zelfs rekening mee voor hun vakantie. Piet de Jong: “Het is geweldig om de mensenmassa te zien feesten. Dat willen we nooit missen.”

Het echtpaar vindt het al leuk als de voorbereidingen beginnen. “De kermiswagens die naar beneden rijden en de opbouw van het podium en sponsortent, dat is al genieten,” vertelt Piet. “Elke avond van de Rijnweek zitten we met familie en wat vaste vrienden op balkon of in de woonkamer. De zee van mensen en dan de schijnwerpers die erover schijnen en iedereen zingt mee, dat is schitterend.”

Ouderenmiddag en oecumenische viering

Rita en Piet zijn bij vrijwel alle onderdelen van de Rijnweek van de partij. Tijdens de Ouderenmiddag zitten ze in het gastenpaviljoen. “Ik weet nog dat Henk Knoppert ons een paar jaar geleden vroeg daar eens heen te gaan,” vertelt Rita. “Ik wilde eigenlijk niet, ik vond mezelf daar geen mens voor, maar ik ging toch en vond het geweldig. Sindsdien gaan we altijd. Het is zo gezellig, iedereen heeft schik, hoe oud je ook bent. Het is een grote familie.”

Rita herinnert zich ook nog de eerste editie van de oecumenische viering. “Die eerste kerkdienst daar maakte indruk. Vooraf was het maar de vraag hoeveel mensen er zouden komen, maar het werd gelijk een groot succes. Het is bijzonder om zoiets te zien.”

Hoogtepunten

Voor Rita waren De Sjonnies een van de hoogtepunten qua artiesten. “Ik had er nog nooit van gehoord, maar mijn zoon zei ‘ga eens kijken, dat is leuk’. Zoiets had ik nog nooit gezien. Ik vond het enig. Als ze nu nog optraden, stond ik er nog.” Piet herinnert zich nog een van de eerste optredens van Lee Towers. “Met een hijskraan ging Lee Towers op een klein podium de lucht in. Iedereen praatte erover, want het was een van de eerste grote artiesten die in Rhenen kwam. En ik vond de Heverband geweldig, zo’n groot orkest en ze speelden zulke mooie muziek.”

De herinnering aan het noodweer van 2010 herinneren ze zich beiden ook goed. Rita: “Mijn huis leek wel een toevluchtsoord. Vrienden en familie vluchttten naar binnen, de keuken stond blank want iedereen droop van de regen.” Piet vult aan: “Het was een evenement op zich. Gelukkig liep alles goed af, maar we vonden het vreselijk dat de Rijnweek zo eindigde.”

Rijnweek is genieten

Volgen Piet is het geweldig dat de Rijnweek er is. “Rhenen is zo’n klein plaatsje en dan zo’n groot evenement met gratis toegang waar ondanks de recessie toch weer zulke grote artiesten optreden. Aan iedereen wordt gedacht en voor iedereen is het genieten. Wij houden dan ook ieder jaar rekening met de Rijnweek voor het plannen van onze vakantie, want we willen dit nooit missen. We komen er zelfs eerder voor naar huis als het nodig is. We kijken er naar uit en verwachten dat het dit jaar voor iedereen wederom een groot feest wordt.”

© Copyright 2022 - Stichting Rijnweek Rhenen

Website ontwikkeld door: Youngwise | Hosted by: i4PROJECTS 'Gewoon ICT zonder kapsones'