Brandweervoertuigen en demonstraties van hulpdiensten tijdens Rijnweek

Geplaatst op: 14 mei 2014

Door: Rijnweek

Foto: Saskia Zeller

De brandweer en andere hulpdiensten zijn dit jaar prominent aanwezig op de Rijnweek. Op de openingsdag van 5 juli rijden zo’n 90 historische en hedendaagse brandweervoertuigen door de Rhenense binnenstad en vinden er op het Rijnweekterrein demonstraties plaats van de brandweer, ambulance en politie in het kader van de ‘112 Spektakeldag’. Het belooft hiermee een zeer bijzondere openingsdag voor de Rijnweek te worden.

Door Sander van Tongeren 

De Brandweervereniging bestaat in Rhenen dit jaar 90 jaar en dat wilden de meer dan 50 leden niet ongemerkt voorbij laten gaan. Op de openingsdag van de zeventiende editie van 5 juli 2014 trekt een grote stoet van zeker 90 brandweerwagens vanuit Elst en Achterberg naar Rhenen.

Jubileumoptocht

“In Rhenen wordt het een echt defilé, een jubileumoptocht die om ongeveer 13.00 uur een passage heeft bij het Oude Raadhuis aan de Herenstraat en wij worden hierbij verwelkomd en begeleid door de muziekkorpsen uit de regio,” vertelt Johan Knuivers als woordvoerder van de Rhenense brandweer. “Er zijn bijvoorbeeld voertuigen aanwezig nog van voor de Tweede Wereldoorlog en zogenaamde handkarren. De voertuigen zijn daarna voor iedereen te bezichtigen.”

‘112 Spektakeldag’

In samenwerking met de andere hulpdiensten, de ambulance en de politie, houdt de brandweer daarnaast op 5 juli van 10.00 tot 15.00 uur de ‘112 Spektakeldag’ die vol staat van activiteiten waarbij hulpdiensten een belangrijke rol vervullen. “We laten hier verschillende demonstraties zien zoals hoe er opgetreden wordt als er een auto te water gaat en wat hulpdiensten doen bij een verkeersongeval. Maar we laten ook eenvoudiger zaken zien zoals een ‘vlam in de pan’ en geven informatie over bijvoorbeeld het plaatsen van rookmelders.”

Rookcontainer

Op de Loswal wordt daarnaast een rookcontainer geplaatst. Knuivers: “We creëren hier een huissituatie en mensen kunnen hier ervaren hoe het is als een huis vol rook staat, hoe moet je dan je weg zien te vinden. Dat is voor iedereen een hele belevenis en gaat zeker voor bewustwording zorgen. Daarnaast mogen kinderen hier letterlijk een brandje proberen te blussen.”

Politie en ambulance

Ook de politie is aanwezig en gaat tijdens de 112 Spektakeldag laten zien wat er allemaal bij een verkeersongeval komt kijken. Hiervoor zijn bijvoorbeeld medewerkers van de verkeersongevallenanalyse bij aanwezig, die laten zien hoe de oorzaak bij een ongeval te achterhalen is. Ambulancepersoneel laat hierbij zien hoe zij bijvoorbeeld personen stabiliseren als gevolg van een ongeval. Verder kan iedereen een ambulance van dichtbij én ook van binnen bekijken. “Ik denk dat met name kinderen het heel mooi vinden om alle voertuigen op deze manier te zien.”

Rhenen extra op de kaart

De Rhenense brandweer is dankbaar dat zij uitgerekend tijdens de openingsdag van de Rijnweek een plek binnen de feestweek hebben bemachtigd. Knuivers: “De Rijnweek is een trekpleister van Rhenen en wij dragen beiden een warm hart toe. Dit festival wordt altijd erg goed geregeld. Op deze manier geven wij wat terug aan de gemeenschap en wordt Rhenen weer extra op de kaart gezet.”

De zeventiende editie van de Rijnweek vindt plaats van 5 tot en met 12 juli 2014. Voor meer informatie: www.rijnweek.nl

© Copyright 2022 - Stichting Rijnweek Rhenen

Website ontwikkeld door: Youngwise | Hosted by: i4PROJECTS 'Gewoon ICT zonder kapsones'