‘Allemaal familie’ bij oecumenische viering

Geplaatst op: 7 juli 2014

Door: Rijnweek

Foto: Saskia Zeller

De Rijnweek staat bekend om het familiegevoel. Het thema ‘Allemaal familie’ van de oecumenische viering van gisteren kon dan ook niet beter gekozen worden. Het gastenpaviljoen in de Veerwei zat namelijk weer vol met mensen met een katholieke en protestantse achtergrond, maar ook mensen zonder kerkelijke achtergrond. Iedereen was familie.

Door Sander van Tongeren

Op de zondag tijdens de Rijnweek staat traditioneel de oecumenische viering op het programma, georganiseerd door de Raad van Kerken Rhenen. Het was dit jaar de elfde editie van de viering en had dit jaar als thema ‘Allemaal familie.’ De voorgangers waren dominee Inge de Jong (PKN), dominee Anja van de Poppe (Vrijzinnige geloofsgemeenschap NPB) en pastor Guido Dieteren (RK) en de muzikale ondersteuning werd verzorgd door muziekvereniging Ons Genoegen uit Rhenen en gospelkoor Together uit Lunteren.

Oecumenische viering groeit

De tent is dit jaar nog groter, maar raakte toch vol omdat er weer meer bezoekers waren. Extra stoelen moesten van elders in het gastenpaviljoen gehaald worden. Pastor Guido Dieteren: “De dienst groeit elk jaar. Ik sprak net mensen, die zeiden: Ik ben er nog nooit geweest en hoorde het van vrienden. Ze zeiden, kom eens mee. En nu waren ze enthousiast, dus goed om te horen.”

Jozef = Yusuf

Het doel van de oecumenische viering is om alle geloven en zelfs mensen zonder religieus geloof bij elkaar te brengen. Tijdens de dienst werd er met alle bezoekers een quiz gehouden over de islam. Het bleek dat de islam en het christendom helemaal niet zo veel verschillen van elkaar. Het familieverhaal over Jozef en zijn broers stond centraal tijdens de dienst. Ook in de Koran staat dit verhaal, alleen wordt Jozef daar Yusuf genoemd. Muziekvereniging Ons Genoegen en gospelkoor Together verzorgden hierbij de muzikale omlijsting met het spelen en zingen van liederen uit de musical ‘Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat’. Aan het eind van de dienst werd het thema ‘Allemaal familie’ uitgebeeld in een gezamenlijk huis, waar bezoekers in de vorm van geloofswoorden de bouwstenen voor dit familiegevoel op konden schrijven.

Verbondenheid

“Familie is Rijnweek. Die link wilden we ook graag leggen”, aldus Dieteren. “Als je gisteren op het terrein stond met Guus Meeuwis, voel je je ook verbonden. Het is iets van Rhenen. Mensen leven er naar toe. Het is een Rhenens evenement. Daarom willen we daar als kerken ook graag bij zijn.” Ook het voetbal van de avond ervoor werd nog even aangehaald tijdens de dienst en in een vraag van Dieteren zelf werd zelfs gesteld hoe God zou handelen als twee teams tijdens een wedstrijd beiden het gebed tot Hem zouden richten. Dieteren: “Ik weet het niet. Ik weet ook niet of God eigenlijk wel van voetbal houdt, maar als dat wel zo is, hoop ik dat hij woensdag voor Nederland is.”

Bekijk hier de foto’s van de Oecumenische Viering.

© Copyright 2022 - Stichting Rijnweek Rhenen

Website ontwikkeld door: Youngwise | Hosted by: i4PROJECTS 'Gewoon ICT zonder kapsones'